Kind & Gezin·Mammie blogt

Zwanger worden in het ziekenhuis – ENDOMETRIOSE, PCOS…

Het was oktober 2015 dat Anouschka de diagnose endometriose kreeg. Bij deze diagnose hield het niet op, zwanger worden bleek voor haar nog niet zo vanzelfsprekend te zijn. Er volgde nog vele diagnoses en behandelingen. Nu, bijna 3 jaar later, in 2018 verteld Anouschka in deze blog over haar weg naar zwanger worden.


De meeste vrouwen zullen het vast herkennen, je bent jong, hebt een leuke vriend en wilt heel graag huisje boompje beestje.. Een stabiele relatie hadden wij, dat huisje en het boompje zat ook wel goed, nu alleen het beestje nog…

Ik liep al een hele tijd in het ziekenhuis vanwege buikpijn, kreeg veel onderzoeken waar steeds niks uit kwam. Na lang zoeken bleek de buikpijn endometriose te zijn. Endometriose is een ziekte waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies (endometrium) buiten de baarmoederholte voorkomt, dit weefsel zit dan op het buikvlies en/of andere organen in de onderbuik. Het groeit daar, maar het weefsel kan ook ingroeien en zorgt voor een chronische ontsteking met heel veel (pijn)klachten.

“Aan ons kinderwens beginnen,
maar hoe dan?
Ik werd niet ongesteld”

Ik werd behandeld voor endometriose en na de behandeling konden wij aan onze kinderwens beginnen. Maar helaas, ik werd niet ongesteld. Ik kon terecht bij de gynaecoloog en na een inwendige echo werd er PCOS bevestigd.
PCOS betekent dat er meerdere vochtblaasjes (ook wel cyste genoemd) in de eierstok aanwezig zijn. Bij dit syndroom zijn de waarden van verschillende hormonen in je lichaam verhoogd of juist verlaagd. Hierdoor is het proces van rijping van de eiblaasjes verstoord, waardoor er in de eierstokken kleine met vocht gevulde blaasjes ontstaan, genaamd follikels. Bij PCOS kan er gedurende langere tijd geen eisprong plaatsvinden (wat bij mij dus het geval was), waardoor je een verminderde vruchtbaarheid hebt en niet meer ongesteld word. Door de gynaecoloog werd dat ook meteen gezegd “zwanger worden is niet onmogelijk met PCOS, maar het wordt een uitdaging”
Er zijn vele behandelingen voor PCOS, dit kan je zelf doen door af te vallen, maar zo makkelijk ligt het niet altijd, er zijn ook behandelingen waarbij een hormoonkuur van tabletten of injecties nodig is. Mochten de tabletten of injecties geen effect hebben is een kijkoperatie (LEO) zelfs nodig.

“Hormoonkuur of operatie?”

Vanaf het moment van de diagnose tot de eerste hormoonkuur ging eigenlijk heel snel. Voor ik het wist slikte ik Clomid tabletten, ik voelde mij wel heel naar van de pillen en kwam 3 keer per week in het ziekenhuis voor een meting, dit was erg vermoeiend en intensief. De pillen sloegen aan, 9 rondes heb ik deze geslikt, maar er volgde geen zwangerschap.
Dit was een erg zware tijd voor mij, want met wie praat je hierover, met je vriend, ouders en beste vriendinnen, verder is er veel onbegrip door onwetendheid. Als fotografe kon ik niet altijd mijn werk meer goed uitvoeren door vele (buik) pijnklachten, door hormoonschommelingen en emoties. Je wilt geen mensen teleurstellen dus gaat gewoon door, tot het echt niet meer gaat.

Na de kuur van tabletten mocht ik kiezen, een operatie of hormooninjecties. Na gesprekken met de gynaecoloog en ervaringen op het internet opgezocht te hebben leek de operatie mij het beste. Ik zag het niet zitten om mezelf elke dag te injecteren, en weer zoveel naar het ziekenhuis te gaan, om hierna weer alle teleurstellingen te moeten verwerken. En de kans zat er in, dat het weer niet leidde tot een zwangerschap, dus dan maar opereren.
Het lijkt of ik er heel makkelijk over dacht, maar dat kwam omdat ik inmiddels al een hoop kijkoperaties en onderzoeken had gehad, kijken of mijn eileiders wel open waren, etc.

Hoe spannend ik het ook weer vond, ik ging er voor! Deze operatie kon er voor zorgen dat wij een stapje dichterbij kwamen bij onze grootste wens, het beestje! Een zwangerschap en een mooi kindje!
In juli 2017 werd ik geopereerd, tijdens deze operatie branden ze een aantal eiblaasjes weg terwijl ik zelf gelukkig volledig onder narcose was, dus hier merkte ik helemaal niks van.
De operatie zelf was meegevallen, ik was snel op de been en was erg benieuwd wat er zou gebeuren. Als de operatie geslaagd was zou ik uit mezelf zonder pillen een eisprong krijgen en dus spontaan kans maken!

“Yes een eisprong!
Ik deed zelf ook een
sprongetje van blijdschap”

Dat klonk fantastisch, ik was heel benieuwd. Halverwege de maand kreeg ik heel veel pijn bij mijn eierstok, ik was gelijk in paniek, “niet weer hè!” dacht ik. Maar wat denk je…. Uit mijzelf een eisprong, Yes! Ik deed zelf ook een sprongetje van blijdschap, een mooie kans die we krijgen.
Dit heb ik 3 maanden gehad, ze zeggen dat de meeste vrouwen de eerste 4 maanden na de operatie zwanger worden, dus ik dacht al het is niet gelukt, want wat zal dat ene maandje nog verschil maken?

Totdat ik zo moe was, niet echt ziek, maar gewoon heel erg moe en het zat allemaal niet zo lekker. Een dag later toch maar een zwangerschapstest gedaan. Het was zover, 29 oktober 2017 had ik mijn allereerste positieve test in handen, wat een geluk! Wat voelde ik mij gelukkig en blij, maar tegelijkertijd ook zo bang. “Gaat het goed, is het gezond..” kwam allemaal in gedachte voorbij.

Inmiddels ben ik nu bijna 23 weken zwanger en weten wij dat we in juli 2018 een jongen verwachten!

Mijn vriend en ik zijn door deze zware periode heen gekomen en gaan een mooie tijd te gemoed. Ook al is het nog zo onwerkelijk en ben ik soms nog steeds een beetje bang of alles goed zal gaan ben ik dolgelukkig! Het hele traject beangstigde mij, het is een lange weg geweest maar ben zo ontzettend dankbaar dat het gelukt is, omdat er zoveel vrouwen met hetzelfde probleem kampen en veel verder het traject in moeten.

Ik hoop dat ik met mijn verhaal vele vrouwen een hart onder de riem kan steken en als je er eens over wilt praten doe dit dan, met lotgenoten, met vrienden of onder deze blog, op facebook of instagram!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.