Persoonlijk·Vroeggeboorte

Wat heb ik allemaal geregeld voor de geboorte en afscheid van onze dochter

Regelmatig kreeg en krijg ik de vraag over hoe ik dit allemaal aan kan en hoe ik dit allemaal heb geregeld. En veel reactie dat jullie het zo knap vinden van mij, maar wat is knap? Ik kon/kan niet anders 😦 In deze blog wil ik jullie vertellen wat ik allemaal heb geregeld vanaf het moment dat wij hoorde dat onze dochter ernstig ziek was en niet met het leven verenigbaar was. Ik doe dit omdat ik weet dat ik niet de laatste ben die dit zal meemaken, al hoop ik het wel!! Ik hoop dat er mensen zijn die iets aan deze blog zullen hebben…


Eigenlijk heb ik heel lang gedaan om alles zo goed mogelijk te kunnen regelen.
Op het moment dat wij definitief hoorde dat onze dochter de chromosoom afwijking trisomie 13 had, ben ik gaan nadenken wat ik nu eigenlijk wilde. In mijn blog Keuze met verdriet is te lezen dat de keuze om eerder te bevallen niet zomaar was gemaakt, ik kreeg de tijd om dingen uit te zoeken en te regelen. Dat uitzoeken en regelen ben ik dan ook gelijk gaan doen, ik ben het internet opgegaan en gaan kijken wat er allemaal te regelen viel, maar eerst maakte ik een lijstje met wat ik allemaal wel of niet wilde. Ik dacht vooral “Hoofd erbij houden Shar, hoofd erbij houden” En dat deed ik.

Onderstaande lijstje maakte ik, maar gaan de weg kwam er nog veel meer bij kijken. Of ik dit allemaal in de blog al omschrijven weet ik niet, maar ik doe mijn best.

Lijstje:
Begraven of Crematie?
Dopen
Kleertjes
Knuffeltje
Kistje
Matrasje
Dekentje
Wikkeldoek
Waterbak (voor de watermethode/wateropbaring)
Kraamzorg?
Verloskundige
Bloemstuk

Begraven of cremeren
Over begraven of cremeren had ik nooit zo nagedacht, ik zag altijd een mooie begrafenis voor mij, maar nu er keuzes gemaakt moesten worden kwam ik daar op terug. Ik dacht eraan hoe vaak ik nu zelf naar mijn dierbaren op de begraafplaats ga.. Duidelijk! Veel te weinig. Wat als het nou straks niet lukt om erheen te gaan, 1 van de kindjes ziek of moe is, het zonnetje lekker schijnt en we dus aan het zwembad liggen of een ijsje eten in de stad of juist als het pijpenstelen regent? Wanneer is het dan het juiste moment om naar her begraafplaats te gaan. En dat kleine mooie lichaampje zo alleen onder de grond, nee dat wilde ik niet. Mij werd dus al snel duidelijk wij gaan voor een crematie. Hoe we deze hebben geregeld verder, kan ik misschien in een volgende blog omschrijven.

Dopen
Wij en de kinderen zijn gedoopt, gaan wel is waar te weinig naar de kerk, maar dat heeft zo zijn redenen, maar zodra ik in de gelegenheid ben naar de kerk te gaan doe ik dit en geeft dit mij veel energie.

Maar nu een doop regelen voor een kindje die wij te vroeg geboren laten worden, mag dit wel? Hoe leg je dit uit? Moet ik dit wel uitleggen? Mag ons kindje überhaupt gedoopt worden en hoe gaat dit dan in zijn werk.
Ik heb voor mezelf een veilige weg gekozen en heb gemaild. Een dag later werd ik al gebeld door de pastoor, we hebben een goed gesprek gehad en besloten dat hij de dag dat ik wee opwerkers zal krijgen naar het ziekenhuis zal komen, de pastoor zal mijn zegenen, en zo ook ons kindje, want zij is immers samen 1 met mij! Wij kregen wijwater, zodat wij onze dochter zelf konden dopen, hier kregen wij uitleg over. Na de doop konden wij de datum en tijd doorgeven dat wij ons babytje hadden gedoopt. Waarom de pastoor ons kindje niet zelf heeft gedoopt? Dit kon zeker, maar waarschijnlijk zal zij al overleden zijn als hij aanwezig kon zijn, nu werd zij gedoopt/gezegend via mij, dit voelde goed en gaf mij kracht.

Amelius
Via deze site (waar een onwijs lieve eigenaresse achter zit) heb ik heeft wat dingen kunnen regelen.  Het kistje, dekentje, matrasje, wikkeldoekje, knuffeltje, kaarsje, bakje voor de water methode en mogelijk nog meer dingen die ik vergeet te benoemen. Het mag duidelijk zijn, op deze site een kijkje nemen is de moeite waard!

Ons kindje was 10 cm langer als de artsen hadden gedacht, hierdoor was het kindjes veel te klein, wat een verdriet er bovenop, ik wist niet wat ik moest doen, ik durfde niet te bellen, maar ik kon ook niet bellen, ik was namelijk met zoveel andere dingen bezig.
De dame van stichting still, die op het moment aanwezig was, nam dit deel van ons over en heeft met Amelius gebeld, er is overleg geweest waar ik niks van heb gemerkt en er werd direct een nieuw kistje geleverd, met bijpassend matrasje en dekentje, die helemaal met de hand is gemaakt voor ons vlinderkindje.

Watermethode
De wateropbaring bestaat nog niet zo lang, maar wij wilde dit graag proberen, was dit nou helemaal niks konden we er altijd voor kiezen dit niet te doen. Maar wij zijn er heel blij en enthousiast over dat we deze methode hebben toegepast. Ons ziekenhuis had er nog nooit meegewerkt en zijn zich gaan verdiepen en stonden met wonderlijke ogen te kijken naar hoe bijzonder dit was.
Over de methode zelf zal ik je door willen verwijzen naar hun site. Dit omdat ik zelf geen foto’s hiervan wil plaatsen en omdat het op de site prachtig omschreven staat.
Wij hebben overigens ons kindje niet in de koelkast of koeling gedaan, het (koude) water was voldoende.
De laatste 2 dagen voor de crematie heb ik wel steeds met pijn in mij hart haar in het water moeten leggen, het was zo koud en verdrietig, ik kon niet wachten tot het de volgende dag was, zodat ik haar weer warm kon maken in mijn armen.

Kraamzorg
Ik heb daarvoor gebeld, omdat mij dat geadviseerd werd, maar eigenlijk wist ik al dat dit niet nodig was voor mij. Aangezien wij goed contact hebben met de verloskundige en hun alle checks deden en mijn vriend en familie mij veel steun geven.
Waar had ik recht op? 4x 2 uurtjes, voldoende natuurlijk en zeker aan te raden als je dit wel fijn vind! Ik wilde dit dus niet, maar mocht altijd bellen als ik mij zal bedenken

Verloskundige
Zij konden ook de bevalling in het ziekenhuis doen, hier heb ik niet voor gekozen omdat het mij een onrustig gevoel gaf. Het idee dat ik met zoveel mensen rekening moest houden maakte mij onrustig.
Wel heb ik van hun hele fijne nazorg gehad, veel contact, veel gesprekken, veel knuffels en samen gehuild, ja zelfs de verloskundige hield het niet droog.

Bloemstuk
Dit heeft mijn vriend geregeld. Wederom zo ontzettend lieve mensen die daarbij hebben geholpen! Een bloemstuk van een vlinder was passend gemaakt om de kist, zie hieronder de foto. Ook was er een hartje en een sterretje namens Zusje en Naath.

Gedichten
Ik heb in een opwelling 2 gedichten geschreven, deze gedichten heb ik door de uitvaartonderneemster laten voorlezen tijdens de dienst. Mogelijk deel ik deze gedichten nog in de toekomst.

Muziek
Over muziek heb ik een blog klaarstaan, deze gaan binnenkort geplaats worden.
Maar het liedje van Nick en Simon- Welkom, is het liedje die ik nog nooit eerder had gehoord, maar in de auto hoorde toen ik wegreed van de 20 weken echo. Die sloeg in als een bom! Zo moe en verdrietig te gelijk. Dit liedje is dan ook gedraaid tijdens de dienst van de crematie.

knuffeltje
Wij hadden een Koeka knuffeltje die voor Flinder klaarstond, deze heeft zij alsnog gekregen en is met haar mee gecremeerd, zij heeft deze mee naar de hemel zeggen wij altijd. Het is ons erg dierbaar, ik slaap ermee. Kindjes, man, ouders, ooms en tantes hebben er ook 1. Zusje knuffelt ermee als ze verdrietig is en zegt dan dat haar zusje in de hemel dit ook doet.

Kaartje
Deze heb ik in eens in elkaar, de dag voordat ik ging bevallen. Het versturen van de kaartjes heeft even geduurd. 2 a 3 weken later verstuurde wij deze.

Fotograaf
Daarover kan ik eigenlijk ook weinig zeggen, wat een vakmensen! Onder de 24 weken zwangerschap komen er niet veel stichtingen foto’s maken, maar Stichting still wel. Wij hebben tientallen prachtige foto’s en een prachtig filmpje! Ook bij crematie hebben wij foto’s laten maken. Kijk eens op hun website en vergeet niet een donatie te doen!

Doodgaan is geen feestje
Dit boekje hebben wij voor Zusje gekocht en heel veel in gelezen, er zijn niet  veel boekjes die gaan over cremeren, maar deze is perfect, zowel de uitleg voor kinderen als volwassenen. Het is zo geschreven dat je de namen kunt veranderen en het boekje persoonlijk kan maken. Zusje wilde dit niet, zij wilde het iedere dag voorgelezen krijgen maar dan wel als het verhaal zoals deze in het boekje staat.

Ook kocht ik het boek; “dag kleine ster”. Het babyboek voor sterrenkindjes.

Nogmaals hoop ik dat niemand dit ooit mee hoeft te maken, maar helaas, ik weet dat dit wel zo is. En daarom hoop ik dat mensen hier iets aan zullen hebben en ik hoop andere moeders te kunnen helpen.

Liefs

Een gedachte over “Wat heb ik allemaal geregeld voor de geboorte en afscheid van onze dochter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.