Kind & Gezin·Mammie blogt

Gerrie: “Op mijn 14e leerde ik mijn vriend kennen en op mijn 15e werd ik moeder”

Met veel bewondering las ik het verhaal van Gerrie, zij is inmiddels 37 jaar en al 21 jaar moeder. Reken maar uit? Zij werd dus op haar 15e moeder. Gerrie verteld graag haar verhaal, deze is namelijk best bijzonder, want op je 15e moeder worden daar kies je niet bewust voor, maar dat zij het allemaal mooi voor elkaar heeft gebokst daar koos zij wel bewust voor. Snel werd zij van een tienermeisje een volwassen vrouw… Lees je mee?


Op mijn 15e werd ik moeder van mijn zoon Ricardo, niet een gemiddelde leeftijd waarop vrouwen meestal moeder worden. Het was niet gepland om moeder te worden op mijn 15e, maar zoals ik altijd zeg “onze zoon was zeker gewenst”. Op mijn 14e leerde ik mijn vriendje, die ik inmiddels mijn man mag noemen, kennen tijdens het uitgaan. Hij was bijna 2 jaar ouder als ik, we hadden het gewoon leuk samen, gingen samen uit en deden leuke dingen, maar kinderen krijgen nee daar hadden we het nog niet over natuurlijk. Ik gebruikte sinds kort wel de pil, dit vooral voor mijn menstruatie. Ik was nogal slordig in het innemen van de pil, met andere woorden ik vergat de pil af en toe in te nemen of ik nam de pil een dag te laat. Doordat ik de pil gebruikte en daardoor altijd op tijd menstrueerde had ik al snel door dat er iets was toen de menstruatie uit bleef.

Na een week ben ik samen met mijn man naar de huisarts gegaan en die heeft een zwangerschapstest gedaan, ik was ZWANGER!!! Dat was natuurlijk schrikken. We hebben het eerst nog even voor ons zelf gehouden en samen gepraat en na gedacht over “wat nu?”. Al snel kwamen we tot de conclusie dat we het kindje wilde houden, en dat abortus geen optie was voor ons. Toen kwam het moment dat we het aan onze ouders moesten gaan vertellen en dat vond ik heel moeilijk, vooral omdat mijn moeder net een aantal weken daarvoor had verteld dat ze zwanger was. Ik heb zelf ook een jonge moeder, ze was 18 jaar toen ik werd geboren. Op een dag ben ik maar gewoon naar haar toe gegaan en zei de woorden “mam, ik moet je wat vertellen.. ik ben zwanger”. Mijn moeder reageerde zoals ik had verwacht, ze was boos en verdrietig maar ook zei ze dat het wel goed zou komen.

Een paar dagen daarna dacht ze er anders over en zei ze tegen mij dat een abortus misschien beter zou zijn “je bent nog zo jong en hoe denk je het te gaan doen” waren een aantal vragen die zij aan mij stelde, maar ik en mijn vriend vonden een abortus geen optie. Uiteindelijk accepteerde iedereen de situatie, ook de ouders van mijn vriend steunde ons vanaf het begin. Vanaf die tijd sliep ik steeds vaker bij mijn vriend, in het huis van zijn moeder. Ik ging nog wel naar school op dat moment en mijn vriend is gaan werken, hij was klaar met zijn middelbare school en wilde geld gaan verdienen voor ons en ons kindje wat op komst was. Na een aantal maanden kreeg ik vrijstelling van school en ben ik mij gaan voorbereiden op de komst van ons kindje. We konden in een huis gaan wonen van begeleid wonen, zelfstandig maar wel met de begeleiding om de hoek voor als het nodig was. In de praktijk kwamen ze uiteindelijk gewoon 1 keer per week langs om te kijken hoe het ging en beheerden ze ons geld in de begin periode, het begeleid wonen heeft ons goed op weg geholpen en zal dan zo weer gedaan hebben en zeker aanraden aan een ander die dit zal meemaken. We zijn de dag na de geboorte in dat huis gaan wonen, wel was het huis al eerder klaar en ingericht. Omdat het huis in een andere plaats stond zijn we tot de bevalling bij onze ouders blijven wonen.

De zwangerschap verliep gewoon volgens het boekje, wel stond ik door mijn leeftijd onder controle van de gynaecoloog in plaats van bij de verloskundige. Ook wisten wij toen niet of we een zoontje of een dochtertje zouden krijgen, in die tijd kreeg je geen ‘pret’ echo, alleen een echo rond de 10/12 weken om te kijken hoe lang je zwanger was. Ik vond dit juist wel leuk om dit pas te zien bij de geboorte, hierdoor heb ik het bij onze 2 andere kinderen ook niet willen weten, want ja wij hebben nog 2 kindjes gekregen na de geboorte van onze zoon. In februari 1997 werd onze zoon geboren, we waren ineens papa en mama! De bevalling verliep goed, wel was ik ingeleid omdat meneertje het wel gezellig vond binnen in mijn buik. In 6 uurtjes was de bevalling ‘gepiept’ nou ja ‘gepiept’ ? het deed natuurlijk wel veel pijn. Maar zodra mijn zoontje op mijn buik lag was ik de pijn vergeten en voelde ik meteen liefde voor hem. Na 1 nacht in het ziekenhuis mochten we als gezin naar ons eigen huisje. De eerste week hadden we een kraamverzorgster, na de kraamtijd hebben we de verzorging gewoon allemaal zelf gedaan en dat ging allemaal vanzelf, met natuurlijk wel een beetje hulp van familie. Wel voelden we ons af en toe eenzaam omdat we het liefst terug wilden naar onze eigen woonplaats, dit ook omdat we geen rijbewijs e.d. hadden waardoor je meer aan huis gebonden bent met een baby. We probeerden er het beste van te maken en dat ging ook prima.
Toen mijn man 18 jaar werd konden we ons gaan inschrijven voor een woning in onze eigen woonplaats en zijn we ook snel terug verhuisd, heerlijk! Hier hebben we samen als gezinnetje ons leven opgebouwd en zijn we nu 21 jaar later een gezin met 3 prachtige kinderen.

Ik met mijn jeugd liefde en inmiddels man

Met zoonlief

Met mijn prachtige dochters

Broer en zussenliefde

En jawel, echt al 21 jaar papa en mama!

2 gedachten over “Gerrie: “Op mijn 14e leerde ik mijn vriend kennen en op mijn 15e werd ik moeder”

  1. Super mooi toch.
    Het is toch jullie keuze en dat het dan goed gaat is helemaal fantastisch.
    Het is jullie van harte gegund en wat ik nog wil zeggen;maak er nog een mooi leven van met elkaar😘😘

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.